- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Херш: САД би могле да се умешају у сукоб у Украјини у случају да кијевска војска претрпи неуспех

© AP Photo / Michael SchmellingЖурналист Сеймур Херш. Архивное фото
Журналист Сеймур Херш. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
Пратите нас
Америчке снаге могле би директно да се умешају у украјинску кризу у случају неуспеха Оружаних снага Украјине, рекао је Сејмур Херш, амерички новинар и аутор истраге о диверзијама на „Северним токовима“ на састанку америчке невладине организације „Комитет за републику“.
Херш је приметио да се ситуација у Украјини за САД може одвијати по сценарију вијетнамске кампање, пошто, упркос испорукама оружја, снаге кијевског режима можда неће издржати.
„Кажу ми да ће игра бити оваква: ‘ово је НАТО, подржавамо НАТО у офанзивним операцијама против Руса’, што неће заварати свет, неће нас... Ми смо они који су у рату са Русима. Али зашто бисмо то радили?“, упитао је новинар.
Херш је подсетио и на искуство битке код Стаљинграда, када је совјетска армија успела да преокрене ток битке.
„Зар заиста желимо да се петљамо са овим момцима? Мислим да не. Нисмо спремни“, приметио је он.
Он сматра да се Американци вероватно само заваравају у вези са тиме шта се у Украјини дешава. Истовремено је нагласио да Русија у Украјини још није ни употребила своје „главне снаге“.
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
РУСИЈА
Русија упозорава НАТО: Испорука авиона Кијеву значиће директно укључивање у сукоб у Украјини
Осим тога, публициста је, говорећи о претњи директног сукоба између САД и Русије на основу планова Вашингтона, према његовом мишљењу, посебно издвојио формације 82. и 101. ваздушно-десантне дивизије америчких копнених снага распоређене у Европу.
„Ради се о бригадама, не о батаљонима, већ о бригадама“, истакао је Херш.
Прошле недеље је аутор истраге о умешаности САД у експлозије на „Северним токовима“ изјавио да је администрација америчког председника Џозефа Бајдена у спољној политици вођена мржњом према председнику Русије Владимиру Путину и комунизму.

О западној верзији експлозије на гасоводима

Херш сматра да верзија дизања гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ у ваздух од стране неке „проукрајинске групе“, коју је недавно дао лист „Њујорк тајмс“, позивајући се на представнике америчке обавештајне службе, представља „сумануту причу“.
Истовремено је навео да зна много више о диверзији на гасоводима него што може да каже.
„Знам о том много више него што могу да причам. Једноставно не могу да ширим причу о томе“, нагласио је он.
„Понекад помислим да је актуелни председник (Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден) изгубио своју обавештајну заједницу“, додао је Херш.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
РУСИЈА
Небензја: Немачка, Шведска и Данска одбиле да сарађују у истрази напада на „Северни ток“
С тим у вези, он је приметио да су америчке обавештајне агенције „нахраниле“ америчку штампу „овом суманутом причом“ о могућој умешаности проукрајинске групе у подривање гасовода. Новинар је објаснио да то нема никаквог смисла, јер неки активисти-дилетанти једноставно нису могли да изведу операцију таквог степена сложености.

Инциденти на гасоводима

Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра 2022. године. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о циљаној диверзији. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.
Добитник Пулицерове награде Симур Херш у фебруару је објавио чланак о својој истрази о експлозијама на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“. У његовој публикацији се наводи да су током НАТО вежби „Балтопс“ у лето 2022. амерички рониоци поставили експлозив испод цевовода „Северног тока“, који су Норвежани активирали три месеца касније.
Након тога је лист „Њујорк тајмс“, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, саопштио да су амерички званичници навели да нису пронађени никакви докази наводне умешаности руских власти у нападе на гасоводе „Северни ток“ и да нови обавештајни подаци дају основа да се претпостави да нека проукрајинска група стоји иза напада на гасоводе.
Раније је британски лист „Тајмс" објавио да су западне обавештајне агенције, недељу дана након експлозије, знале за украјинску умешаност у саботажу на гасоводима „Северни ток" и „Северни ток 2".
Немачки лист „Цајт“ писао је да су немачки истражитељи идентификовали брод са којег је извршена диверзија на гасоводима „Северни ток“, а да трагови воде ка компанији у власништву Украјинаца.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
РУСИЈА
Путин: Аматери нису могли да дигну у ваздух „Северни ток“ – то је могла само држава
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала