- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Коначни“ обрачун Новака и Надала – ко ће доживети помрачење у „граду светлости“?

© FILIPPO MONTEFORTEНовак Ђоковић и Рафаел Надал
Новак Ђоковић и Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
Пратите нас
После вести да Новак Ђоковић не може да уђе у Сједињене Америчке Државе и игра на Индијан Велсу и Мајамију, српски ас окреће се сезони на шљаци. За тај део сезоне спрема се и рањени „краљ шљаке“ Рафаел Надал, а јубиларни 60. сусрет Србина и Шпанца потенцијално би могао да се догоди на Ролан Гаросу.
„Када бих волео да играм са Надалом? Ролан Гарос, финале“, гласио је одговор Новака Ђоковића на питање где би волео да са својим највећим ривалом одигра јубиларни 60. меч.
Најбољи рекет света нема сумњу да Надал има исту жељу, а тај сусрет био би од велике важности не само за Србина и Шпанца већ и за историју белог спорта.
Ко би могао да победи не може ни да се наслути, али оно што је добро познато је да се и Новак и Рафа већ сада спремају за тај потенцијални сусрет. Ђоковићу је стигао одговор из Сједињених Америчких Држава да не може да игра на Индијан Велсу и Мајамију, док Надал није у могућности да се такмичи због повреде.
Србин и Шпанац потврдили су да се сада окрећу припремама на шљаци, а обојици је крајњи циљ Ролан Гарос. Исто тако обојица врло добро знају да су у „граду светлости“ један другом највеће помрачење када се нађу са супротне стране терена.

„За мене је најважније да будем здрав, када играм на шљаци имам осећај да могу да се такмичим и борим за крајњи циљ, што је за сада Ролан Гарос“, рекао је Надал када је открио да због повреде не може да игра у Индијан Велсу и Мајамију.

Ђоковић и Надал тренутно имају по 22 Гренд слем трофеја, а први следећи највећи турнир је управо Ролан Гарос где би један од њих могао да преузме вођство у можда и најважнијој категорији за трку највећег тенисера свих времена.
Због тога би сусрет у Паризу био од историјског значаја, јер би врло лако могао да постане један од пресудних мечева уколико победи Новак.
Српски ас у далеко је већој предности на свим осталим Гренд слемовима, због чега би Надал тешко могао да дође до трофеја на Вимблдону и УС Опену, што значи да уколико Новак освоји Ролан Гарос има шансу да „побегне“ Рафи за чак неколико трофеја.
Први рекет света у Паризу није у предности када су бројке у питању.
Од 59 мечева Новак и Рафа одиграли су 28 на шљаци, а чак 20 пута славио је Надал. На Ролан Гаросу састали су се десет пута, а Новак је Шпанца савладао два, док је сва три финална обрачуна добио „краљ шљаке“.
Због тих бројева и баш због тога што је Надал поносни краљ те подлоге Новакова победа била би једна од, ако не и најзначајнија у каријери. Српски ас не крије колико то жели и колико су његове мисли већ сада усмерене на крај маја када почиње Отворено првенство Француске.
„Да ли постоји могућност да победите Надала на његовој омиљеној подлози? Да ли једва чекате тај меч“, гласило је питање новинара упућено Новаку током турнира у Дубаију. Српски ас је кроз осмех потом упутио брутално искрен одговор.

„Мој пријатељу, да то није могућност ја се не бих бавио тенисом“, насмејао се Новак који у својој глави као да већ визуализује Париз, шљаку, Надала и победнички урлик.

Тениску бајку у Паризу поквариће само чињеница да би српски и шпански ас врло лако могли да се нађу на истој страни жреба што значи да би један против другог играли пре финала.
Надал ће пасти на АТП листи, док Новак има у плану да игра на Мастерсима и осталим турнирима пред Ролан Гарос што значи да ће остати у самом врху. Шпанац ће се вратити на Мастерсу у Монте Карлу и потом ће играти у Барселони, али ће на путу стајати и млади Карлос Алкарас који је изузетно мотивисан после освајања трофеја у Индијан Велсу.
После 59 међусобних дуела Новак и Рафа отворили су све карте. Победа у 60. мечу и то на омиљеном терену „Бика са Мајорке“ може да запечати њихово ривалство, или га још мало продужи јер ако Рафа победи биће изједначени са по 30 победа.
Новак је јасно рекао да је његов највећи ривал уједно и највећи фаворит на Ролан Гаросу, али не постоји чињеница која би више од те могла да пробуди оног истинског лава у српском тенисеру.
„Три највећа приоритета за мене до краја ове године су Ролан Гарос, Вимблдон и УС Опен. Урадићу све што је у мојојо могућности да изградим форму како би она достигла врхунац у Паризу. Јасно је да је Надаљ крај шљаке и да је на тој подлози главни фаворит, без икакве сумње“, рекао је Новак.
Новак добро зна да Надалове приче о повреди не смеју да га опусте и дозволе му да на терен изађе са ставом да ће га лако савладати. Новак зна да је Надал током целог прошлогодишњег Ролан Гароса једва стајао на ногама, а потом освојио трофеј.
Са друге стране, Надал зна да његову титулу краља може да преузме једино српски тениски цар и зато том мечу неће приступити са ставом да му Новак на шљаци не може ништа. Надал такође зна да је прича о томе како му је Роџер Федерер највећи ривал прича за јавност, а да то звање заправо припада Новаку који је ипак помрсио конце и њему и Швајцарцу.
Не постоји чињеница коју Новак и Рафа не знају један о другом. Не постоји ни превише времена да се још доказују један другом, а не постоји ни већег сусрета од њиховог у граду светлости.
Сумње нема, ове тениске сезоне све очи ће бити упрте у судар двојице титана, а у том мечу нико неће имати предност. Ни статистика, ни навијање, ни форма, ни повреде, у том мечу ништа од наведеног не игра улогу. Само Новак и Рафа сами на терену очи у очи за престиж, част и историју.
Погледајте емисију Спутњик спорт у којој је тема био пад Новака Ђоковића са првог места АТП листе.
Новак Ђоковић и Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
СПОРТ
Ђоковић открио циљеве, па Американцима дао одговор ком се нису надали
Душан Лајовић - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2023
СПОРТ
Душан је срушио „Терминатора“ и признао: „Помислио сам, ево га – вратиће се“
Душан Лајовић - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2023
СПОРТ
Срби силни на старту Мајамија – Душан послао кући легендарног Британца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала