- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Душан чува Новакова леђа – од Аустралије до Америке

© AP Photo / Andy WongДушан Лајовић
Душан Лајовић - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
Пратите нас
На Мастерсу у Мајамију нема Новака Ђоковића, међутим Србија има два представника, док Душан Лајовић, један од њих, управо може да и да помогне најбољем српском тенисеру. Сјајни Лајовић пласирао се у треће коло турнира где га чека Карлос Алкарас, а уколико савлада Шпанца српски тенисер даће Новаку шансу да се врати на прво место.
Душан Лајовић у претходне две сезоне није успевао да покаже свој пуни потенцијал, иако је у тениским водама добро познато да је српски тенисер изузетно талентован. Није ишло Душану, а таман када је могло да га крене жреб је радио против њега.
Тако је било и на старту нове сезоне а на два турнира дочекао га је у четвртфиналу Карлос Алкарас. Први пут ове године у Буенос Ајресу Шпанац је као фурија савладао Србина, међутим у четвртфиналу Рија који је турнир 500 серије Душан је упркос поразу пружио изузетан отпор.
Испадање у четвртфиналима било је назнака да би ова сезона за Лајовића могла да крене узлазном путањом, а управо такав став Душан је показао на Мастерсу у Мајамију.
Док су неки пројектовали Алкрасово треће коло против Ендија Марија, Лајовић је правио тактику да сруши Британца у чему је успео, а онда је изузетно мотивисан елиминисао и Максима Кресија како би заказао сусрет са шпанском тенисеком фуријом.
„Хоћу да победим Кресија, да бих поново играо против Алкараса“, рекао је Душан пун самопоуздања и себи испунио жељу. Готово сваки спортиста увек жели да се бори против најбољих. Они који гаје прави такмичарски дух себи желе да докажу колико су јаки тако што ће изаћи на мегдан најбољима.
Сјајно је што се код Душана пробудила та особина, али не само због њега већ и због Новака Ђоковића.
Најбољи српски тенисер није могао да игра у Индијан Велсу, што је Алакарас искористио и освајањем титуле успео да се домогне и првог места. Тада је и сам Шпанац истакао да му је жао што није играо против Новака јер „желите да будете најбољи, морате да победите најбоље“, рекао је тада Алкарас.
Новак није могао да игра ни у Мајамију што је Алкарасу отворило пут ка томе да се на првом месту и учврсти односно побегне још више српском асу. То ће се десити само ако шпански тенисер освоји титулу јер у супротном губи много бодова с обзиром да је прошле године подигао пехар на том месту.
Алкарас је у првом колу Мајамија био слободан, док је у другом савладао Факунда Багиса, међутим Аргентинац није права мера јер није у нарочито доброј форми.
Душан ипак јесте и колико год победа против Алкараса деловала немогуће тенис је у много наврата показао да су изненађења увек могућа. Лајовић би победом над талентованим Шпанцем не само обезбедио себи осмину финала Мастерса и велики скок, већ би и вратио Новака на прво место!
Лајовић у претходна три међусобна дуела није успео да освоји сет против шпанског тенисера, међутим у њиховом последњем окршају у Рију Алкарас је морао добро да се помучи и слави не тако убедљиво 6:4, 7:6.
Српски тенисер овај ниво самопоудања није имао сигурно годинама, победио је изузетна два ривала и то сјајним тенисом без да се заслуге приписују противницима и њиховим грешкама. Сигуран, агресиван, пун самопоуздања Душан је поново показао да он уме да буде „Душан Силни“.
Са овом дозом сигурности најмање што може да се очекује је да Лајовић буде још бољи него у Рију, јер Шпанац колико год да је у сјајном форми показивао је раније да је због младости још увек потенцијално склон киксевима.
Колико год ће Душану примарни мотив бити његова каријера, сигурно српски тенисер зна колико победом може да помогне Новаку, а није ни тајна да је раније јасно и гласно стајао уз њега када су му многи окренули леђа.
Док је Ђоковић пролазио драму у Аустралији прошле године, Лајовић је после пласмана у друго коло раширио српску заставу са Новаковом сликом и натписомСвиђало се то вама или не, највећи је свих времена“.
Истицао је Душан да је неправда све то што се дешавало Новаку, а ништа другачије није ни у Сједињеним Америчким Државама где је Ђоковићу забрањен улазак јер је невакцинисани странац.
Дакле, о мотивацији нема потребе више трошити речи, има је на претек, о Душановом квалитету тениса довољно је рећи да је елиминсао Марија и Кресија без изгубљеног сета. Награда за труд и рад је Алкарас, па нека се деси сензација.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
СПОРТ
Ђоковић не заборавља хероја који се супротставио НАТО агресији: „Хвала ти“
Миомир Кецмановић - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
СПОРТ
Срби сигурни у другом колу Мајамија – Дуци заказао реванш с Алкаразом, Мишу чека дерби с Русом
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2023
СПОРТ
Легенда се усудила да прогнозира колико Гренд слемова ће Ђоковић освојити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала