- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Шта је заједничко свим „Месијима“ – само надимак

© AFP 2023 / JOSEP LAGOБојан Кркић
Бојан Кркић  - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
Пратите нас
Да је Меси бити лако, Меси би био свако. Ипак, много је фудбалера који су због талента добили надимак по легендарном Аргентинцу, једном од најбољих у историји најважније споредне ствари, и сви они жестоко су разочарали. Од „новог Месија“ Бојана Кркића, преко Филипа Фалка – „Месија из Салента“, до „хрватског Месија“ Алена Халиловића и Иранца Азмуна.
Кренимо редом, односно од Бојана Кркића Переза, који је могао да бира да ли ће играти за Шпанију или Србију, изабрао је ово прво.
Шпанац српског порекла прошао је чувену Барселонину школу „Ла Масију“, оборио је чак и Месијев рекорд као најмлађи дебитант у историји кталаонског клуба у Примери, али је то практично било све од њега.
Никада се није изборио за озбиљнију улогу на Камп Ноуу, што и није било лако с обзиром на жестоку конкуренцију. Од Леа Месија, преко Златана Ибрахимовића до Самјуела Ета и Давида Виље.
Рикардо Гомеш, Партизан - Колубара - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
СПОРТ
Партизан васкрсао у Тополи и вратио се у трку за Лигу шампиона
Уследиле су селидбе и лутање, од Роме, преко Милана, до Ајакса, Стоука, Мајнца, чак и Америке и Монтреала, да би крајем марта из Јапана стигла вест да је завршио каријеру, где је бранио боје Висел Кобеа.
Осим што се поприлично набилдовао и што је прешао пут од мршавка до мишићавог момка, Кркић не може да се похвали голгетерским учинком.
На 26 утакмица за Висел Кобе, где је друговао са легендарним Андресом Инијестом, с којим је бранио боје Барселоне, само једном се уписао у листу стрелаца. Премало за играча који је најављиван као „нови Меси", јер од тога дефинитивно није било ништа.
И Хрвати за трку имају свог Месија – Алена Халиловића, који је практично и био повод да се присетимо свих „Месија“. Како се само срозао и на ниске гране пао момак који је из Динамо Загреба прешао у Барселону 2014. године за 2,2 милиона евра.
После Луке Модрића је словио за најталентованијег фудбалера Хрватске, али је и ту све остало искључиво на надимку. Нигде није оставио дубљи траг.
Халиловић је не тако давно прошао кроз, вероватно најтеже тренутке у каријери, с обзиром на то да га се Ријека олако одрекла, и био је пред потписом за просечни грчки клуб – Арис, али је и тај посао пропао.
Наводно, није био довољно физички спреман, док се он бранио да су Грци слагали и нису испоштовали вербални договор, већ се на папиру нашло нешто потпуно супротно.
Али, није тема Халиловићев пропали трансфер у Арис, већ како је каријера „хрватског Месија“ контантно ишла силазном путањом. Отишао је из Загреба пре девет година и за две године у Каталонији није одиграо ниједну утакмицу за први тим Барселоне. Брзо је прекомандован у „Б“ тим, где је одиграо 30 утакмица и постигао четири гола.
Људи из клуба проценили су да офанзивни везиста под надимком „хрватски Меси“ не поседује квалитет за бордо-плави дрес, те су уследиле бројне селидбе. Тренутно је у потрази за 12. клубом, што сведочи у прилог томе колико није оправдао очекивања и светлу будућност коју су му предвиђали.
Дејан Станковић - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
СПОРТ
Обрт на Апенинима: „Пукла је петарда“, али је оставка одбијена
После Барселоне, Спортинг Хихона, Хамбургера, стигао је и до Милана, али ни тамо није добио ни минут. Случајност? Тешко... Био је и у Стандарду из Лијежа, Херенвену на позајмици, а обрео се и у другој лиги Енглеске, где је бранио боје Бирмингема и Рединга. Тамо му је тренер био Вељко Пауновић, а касније су им се путеви разишли.
Покушавала је и Црвена звезда да извуче премију и да убоде „џекпот“ када је потписала Филипа Фалка, такозваног „Месија из Салента“, али је то био болан промашај тренера Дејана Станковића и спортског директора Митра Мркеле, као и генералног директора Звездана Терзића. Вероватно један од највећих промашаја у Љутице Богдана.
Омалени Италијан доведен је из Лећеа за, српске услове, респектабилних 1,2 милиона евра, али се тај квалитет и умеће „треквартисте“, како Италијани воле да назову уметника у копачкама, уопште није видео у (тешком) српском фудбалу.
Убрзо је Фалко напустио Црвену звезду. За годину дана проведених на Маракани постигао је четири гола на 26 мечева, после чега је отишао без обештећења у Каљари.
После Кркића, Халиловића, Фалка, на ред је стигао и „ирански Меси" Сердар Азмун.
Двадесетосмогодишњи нападач почео је сениорску каријеру у Рубину из Казања, после чега је преко Ростова стигао до Зенита из Санкт Петербурга.
Помпезно су најављивани високи домети због одличне технике, али се није прославио. Бар не на начин на који су му предвиђали каријеру и поистоветили га са славним и једним од највећих у историји – Леом Месијем.
У Зениту је одиграо три одличне сезоне, постигао је чак 52 поготка на 79 утакмица, да би на крају уместо у Јувентусу, завршио у Бајеру из Леверкузена.
„Стара дама“ из Торина није желела да плати обештећење руском гиганту у износу од тричавих пет милиона европских новчаница, па је „ирански Меси“ кренуо пут Немачке.
И од тада му је каријера кренула силазном путањом. Одиграо је 10 утакмица и није се уписао у стрелце Бундеслиге, као ни у Лиги шампиона. Све што има јесу две асистенције на досадашњих 13 утакмица за „фармацеуте“, што је мизеран учинак од играча који има надимак „ирански Меси“.
С обзиром на то да већ има 28 година и да је достигао зенит каријере, јасно је да је од оног „ирански Меси“ остао само надимак.
► Погледајте нову епизоду емисије Спутњик спорт.
Душан Тадић, Ајакс - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
СПОРТ
Ајакс остао и без Купа, јавност се обрушила на Тадића: „Понаша се патетично на терену“
Един Џеко, Интер - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
СПОРТ
Од наци симбола до змија и змајева – ово су забрањени фудбалски дресови /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала