- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Москва тражи међународну осуду Кијева за уништење Каховске хидроелектране

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМинистарство иностраних послова Русије у Москви
Министарство иностраних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2023
Пратите нас
Кијевски режим мора да сноси одговорност за рушење Каховске хидроелектране, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Михаил Галузин.

„Све је ово дело кијевског режима који мора да сноси одговорност за то. Руска страна је благовремено предузимала дипломатске кораке како би спречила провокације кијевског режима око Каховске ХЕ“, истакао је Галузин у емисији на ТВ „Русија 24“.

Он је додао да је рушење ХЕ „ратни злочин и терористички акт, који је извршио кијевски режим уз пуно допуштење његових западних покровитеља“.
„Москва ће на међународним платформама тражити осуду Кијева због уништавања Каховске ХЕ“, истакао је дипломата.
Претходно је заменик представника Русије при одељењу Светске организације у Женеви Андреј Белоусов подсетио да је, у вези са ситуацијом око Каховске ХЕ, 21. октобра 2022. године, стално представништво Русије у Њујорку упутило писмо у ком се изражавала озбиљна забринутост поводом гранатирања украјинских снага хидроелектране, као и у вези са могућим катастрофалним последицама оваквих варварских акција.
Током ноћи између понедељка и уторка, гранатирање које је извела украјинска војска проузроковало је рушење горњег дела Каховске хидроелектране. Напад је, према претпоставкама изведен из вишецевних ракетних система „ољха“. Према речима начелника администрације Новокаховског градског округа Владимира Леонтјева, уништени су вентили на брани, док сама брана није оштећена.

Инцидент на цевоводу за транзит амонијака утицаће на прехрамбени споразум?

Галузин је на питање има ли смисла наставити консултације о прехрамбеном споразуму након дизања у ваздух дела цевовода за транзит амонијака „Тољати-Одеса“ одговорио да ће инцидент бити узет у обзир на консултацијама о прехрамбеном споразуму.
Претходно је портпарол Кремља Дмитриј Песков оценио да је експлозија на цевоводу за амонијак „Тољати-Одеса“ постала још један тренутак који умногоме компликује ситуацију са продужењем прехрамбеног споразума.
Раније је руско Министарство одбране саопштило да је украјинска диверзантска група дигла у ваздух цевовод за амонијак „Тољати-Одеса“ у Харковској области.

Кијев и Запад виде Молдавију као „другу Украјину“

Он је, такође, коментарисао и ситуацију у Молдавији рекавши да Запад неодговорно и кратковидо посматра ту земљу у улози „друге Украјине“, а да актуелна власт Кишињева у томе активно учествује.
Према његовим речима, Москва не иницира никакву ескалацију са Кишињевом, већ се ради о учешћу тренутне молдавске власти у антируској политици САД и њихових сателита.
Каховска хидроелектрана у Херсонској области - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2023
РУСИЈА
Кијев изазвао екоцид: Тешке последице рушења Каховске хидроелектране по животну средину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала