- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Крај лажних обећања: Русија ће да заради, Украјина да изгуби, а Европа нек гледа шта ће

© AP Photo / Emrah GurelБрод са житом
Брод са житом - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
Пратите нас
Још ништа није дефинитивно окончано, али је Споразум о житу тренутно суспендован и тешко је поверовати да би он могао да се обнови за пар дана. Уосталом, и председник Владимир Путин је ових дана изјављивао да споразум неће бити продужен док се руски услови не испуне. То је апсолутно исправан став, оцењује руски експерт Александар Дудчак.
Oдлуку Москве да не продужи Споразум о извозу украјинског жита преко Црног мора руски експерти оцењују као „логичну, добру, исправну и очекивану“, пре свега зато што тај договор није функционисао и ништа није донео Русији, осим лажних обећања. Ипак, захваљујући овој одлуци цена руског жита би могла да скочи, што самим тим Русији доноси већу зараду, док ће Кијев губити око 500 милиона долара месечно.
Захваљујући том споразуму, који је трајао скоро годину дана, Украјина је извезла милионе тона житарица, док је Москва више пута изражавала незадовољство због чињенице да многе тачке тог споразума у вези са извозом руских производа и ђубрива нису спроведене.
Међутим, Запад би сада ову ситуацију могао да искористи за нове оптужбе уз тврдње да је Москва одсекла извор помоћи Светског програма за храну за земље које су у опасности од глади, а заташкавајући чињеницу да је само нешто више од три одсто од укупне количине испорученог украјинског жита отишло у најсиромашније земље, а преко 40 одсто у богате земље ЕУ.
По том договору, постоји више услова које је Запад требало да испуни под руководством УН, али до сада ништа од тога није урађено. Пре свега, то се односи на поновно укључиваље руске пољопривредне банке – „Росселхозбанке“ - у систем СВИФТ, обнављање испорука пољопривредне технике у Русију, укидање ограничења на осигурање, омогућавање приступа лукама за руске теретне бродове, обнављање рада цевовода за амонијак „Тољати – Одеса“, деблокаду рачуна и финансијске делатности руских компанија за производњу ђубрива.
Чак је и Координациони центар УН недавно обелоданио да за сво ово време, откакао је на снази била Црноморска иницијатива, из Русије није послат ниједан брод са ђубривом.
Ради се о томе да извоз руског ђубрива зависи од ситуације са цевоводом за амонијак Тољати-Одеса", најдужим на свету, који је украјинска диверзантска група 5. јуна дигла у ваздух.
Тај цевовод који повезује руски град Тољати на Волги са Одесом, највећом украјинском луком на Црном мору омогућавао је Русији да превезе више од 2,5 милиона тона амонијака, кључног састојка минералног ђубрива, између осталог и у Европску унију.
© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаЦрноморски споразуми о извозу украјинског жита фактички су престали да важе, јер део споразума који се тиче Русије није испуњен
Пшеница - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2023
Црноморски споразуми о извозу украјинског жита фактички су престали да важе, јер део споразума који се тиче Русије није испуњен

Споразум о житу угрожавају и терористичке акције Кијева

Још један проблем је и тај што Кијев стално користи коридоре "прехрамбеног споразума", којима плове бродови, за лансирање поморских дронова.
„Не спомињу се терористички акти, иако је још прошле године председник Путин говорио да повод за прекид Споразума о житу може да буде терористичка делатност Украјине и то је потпуно легитимно. Русија од тог споразума ништа није добила. Те земље које су толико плакале такође нису ништа добиле. То је апсолутно корупционашка схема, спекулација на житу, од које зарађују искључиво посредници. Сиромашне земље су добијале жито по тржишним ценама...“, наводи Дудчак.
Експерт напомиње да су од овог споразума профитирају Кијев и европски спекуланти који украјинско жито уместо Африци продају Европи.
Никаквог смисла није било да се споразум продужава, а Европа сада нека мисли шта ће да ради за жито, каже Дудчак.
Москва је више пута истицала да жито треба да добијају најсирошашније земље, а не европске, сите и просперитетне, и да је спремна да бесплатно испоручује жито афричким земљама до којих оно не стиже у оквиру „прехрамбеног споразума“.
Председник Русије Владимир Путин отворено је рекао да то одговара и руским интересима, јер на тај начин „Русија чува добре, стабилне односе са делом света који не подржава агресивне акције Запада и њихових сателита у Украјини“.

Москва отворена за преговоре

Москва је саопштила да Црноморска иницијатива престаје да функционише од 18. јула, а Русија повлачи гаранције за безбедност пловидбе, затварање поморског хуманитарног коридора, обнављање режима привремено опасног подручја у северозападном Црном мору и распуштање Заједничког координационог центра у Истанбулу. Истакнуто је и да је ова одлука донета раније и да није повезана са нападом на Кримски мост и погибјом двоје људи и рањавањем једне девјчице.
Међутим, Москва ће се одмах вратити примени црноморског споразума чим почну да се испуњавају обавезе наведене у меморандуму Русије и УН о уклањању препрека за извоз руских прехрамбених производа и ђубрива.
Подсетимо, Споразум о житу, потписан у јулу прошле године у Истанбулу, коме су посредовале Турска и УН, већ је био обнaвљaн и омогућио је да се 33 милиона тона жита извезе преко украјинских лука упркос сукобу.
Eксперти истичу да је Москва отворена за преговоре и да је спремна да обнови документ ако Русија добије гаранције о делу споразума који се ње тиче.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2023
РУСИЈА
Путин: Главни циљ прехрамбеног споразума није испуњен
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала