- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Инжењер за Спутњик: Како ископати тунел од 30 метара у центру града а да те нико не чује и не види

© Фото : Flickr/Vlada Crne Gore/R. KoprivicaИстражитељи претпостављају да је тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду могао бити коришћен за бекство неког од затвореника, ликвидације или уклањање доказа.
Истражитељи претпостављају да је тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду могао  бити коришћен за бекство неког од затвореника, ликвидације или уклањање доказа.  - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
Пратите нас
Инжењер грађевине и професор на Грађевинском факултету у Подгорици Звонко Томановић процјењује за Спутњик да је за ископавање тунела до Вишег суда вјероватно било потребно мјесец до два рада.
Из депоа подгоричког Вишег суда украдено је неколико пиштоља, који су доказни материјал против шефова кавачког криминалног клана, док истражитељи трагају за шест особа, учесника у обијању.
Томановић истиче да је свакако изненађење у каквим условима су чувани докази у депоу Вишег суда у Подгорици, и да су то у више наврата у јавност износиле судије тог суда, умјесто да то буде добро чувана тајна и да се са тим проблемом позабави сам врх државе. То би, истиче он, требало да буде строго чувана тајна, а не да грађани Подгорице знају шта се чува у том депоу.
“Више пута ове године ми смо имали вијест да је зграда суда евакуисана због постављене бомбе, а у подруму те зграде се чува као доказни материјал, колико сам схватио, и експлозив, експлозивне материје, дакле и лаик који мало шта зна о експлозиву би га ставио у темеље зграде ако би желио да је сруши, а ми смо то имали и још имамо у депоу Вишег суда”, каже Томановић за Спутњик.
Наш саговорник истиче да испод Подгорице постоји једино колекторска мрежа, која се због димензија не може сматрати мрежом тунела. Тло испод Подгорице углавном сачињавају невезани и везани шљункови и пјескови. У оваквом геолошком материјалу постоје природне пећине и мрежа мањих неповезаних подземних канала који су углавном настали испирањем ситног пијеска. Канализациони колектори су углавном димензија до два метра у пречнику, и они чине главну колекторску мрежу у коју се уливају цијеви мањег пречника. Остало су мјестимични - издвојени подземни објекти, као што су пјешачки пролази, спојени подруми сусједних зграда и слично.
“У Црној Гори готово да не постоји катастар подземних инсталација и просторија. У развијеним земљама не само да постоје катастри подземних просторија, већ се праве и посебни урбанистички планови подземља, јер се подземље интензивно користи за подземни саобраћај, спортске дворане, библиотеке, итд. Импровизоване тунеле овог типа обично изводе радници с искуством у грађевинарству. У зависности од броја радника који су били ангажовани и стања геолошке средине, вјероватно је било потребно од једног до два мјесеца за ископ оваквог тунела, ако се ради о дужини од 30 метара, како се наводи. За тај посао ангажовани радници су користили лаке алате, скраћене лопате и пијуке, а могуће и електричне бушилице с пнеуматским чекићима. Откопани материјал се обично извлачи кантама одговарајуће величине. У сваком случају, коришћени су алати који при раду не производе велику буку”, сматра Томановић.
Пошто детаљи о пречнику тунела нису познати, тешко је, како каже, дати процјену колико је материјала ископано.
“Вјероватно између 20 и 30 кубних метара. С тим што у растреситом стању за одвоз ова количина може бити за око 30 одсто већа. У зависности од жељеног напредовања вјероватно су се смјењивале бар двије екипе од три до четири човјека”, објашњава наш саговорник.

У депоу нема аларма

У Црној Гори се са иронијом препричава и детаљ да су тунел пронашле двије раднице које су вршиле попис у депоу. Једна од њих се жалила како је ”уби” промаја док ради тај посао. Када су јој казали да то није од климе, јер климе нема у депоу, онда су пронашли одакле промаја дува. Има и оних који сматрају да је тунел још раније копан.
Један од извора из безбједносног сектора казао је Спутњику да у депоу нема аларма и да је и то веома симптоматично, да просторија у којој се чувају докази, дрога, оружје, експлозивне направе није обезбијеђена алармним системом. Истиче да би било довољно уложити 300 еура па да се читав депо обезбиједи квалитетно алармом и да у њега нико не може привирити ако уђе непозван, јер би се аларм аутоматски укључио.

Саслушања у тужилаштву

У Основном државном тужилаштву (ОДТ) у Подгорици почела су саслушања свих који имају или могу имати сазнања о обијању депоа подгоричког Вишег суда, а на списку за саслушање је и предсједник тог суда Борис Савић.
Руководилац ОДТ Подгорица Душко Милановић није прецизирао ко је на списку особа које ће бити саслушане.
Милановић тврди да до сада није утврђено што тачно недостаје из депоа Вишег суда у Подгорици и из којих предмета.
Сага о проналаску тајног тунела испод зграде Вишег суда у Подгорици добила је јуче нови заплет, јер је премијер Дритан Абазовић са свитом министара, полицијским врхом, фотографима и припадницима обезбјеђења, без одобрења тужиоца или Врховног суда, обишао стан и подземни бункер испод срца црногорског правосуђа.
Основни државни тужилац у Подгорици, који руководи овим предметом, нити је знао, нити му је неко тражио одобрење да премијер и министри, за вријеме полицијског увиђаја, обилазе изнајмљени стан и тајни коридор испод зграде Вишег суда у центру Подгорице.
Премијер, министри правде и унутрашњих послова Марко Ковач и Филип Аџић са в. д. директором Управе полиције Николом Терзићем, помоћником Милошем Ракоњцем и врхом подгоричке полиције јуче ујутро су обишли подрум и депо Вишег суда и изнајмљени стан.
Судећи по фотографијама које је објавила Влада, врх извршне власти и полицијског апарата газио је по просторијама стана и суда и то за вријеме док су у тајном тунелу службеници Екипе за увиђај лопатама копали доказни материјал.
Да је обилазак организован за вријеме увиђаја тврде и из Врховног суда - саопштили су да су Абазовић, министри и њихови сарадници боравили у службеним просторијама, “без одобрења и то у вријеме трајања увиђаја”.
Из Владе је, међутим, саопштено да је предсједник Владе са министрима и руководством Управе полиције посјетио просторије Суда и уз претходну сагласност предсједника Вишег суда Бориса Савића, добијену у комуникацији са Министарством правде.
“Како је јавности познато - предсједник Владе је са министрима и руководством Управе полиције посјетио просторије Суда и то уз претходну сагласност предсједника Вишег суда Бориса Савића, добијену у комуникацији са Министарством правде. Стога посебно забрињава и зачуђује да се уз Врховни суд као потписник саопштења јавља и Виши суд у Подгорици, чији је предсједник управо одобрио улазак у просторије суда. Јавност се с правом може запитати ко пише саопштења у име Вишег суда у Подгорици, а без претходне консултације са самим предсједником о околностима случаја. Такође, узимајући у обзир комплексност овог питања премијер Абазовић је прије ове активности затражио и мишљење односно сагласност Управе полиције, како својим присуством не би потенцијално угрозио лице мјеста. Дакле, након прибављених сагласности предсједника Суда, господина Савића и директора Управе полиције Николе Терзића премијер је, у капацитету предсједавајућег Вијећем за националну безбједност, заједно са министрима и директором Управе полиције, уз све мјере предострожности, остварио непосредан увид у чињенично стање”, саопштено је из Владе Дритана Абазовића.
Констатовали су да је “кућни ред” суда претходно већ озбиљно прекршен, због чега је депо постао мјесто извршења кривичног дјела.

Шта је однето из просторија

Из депоа подгоричког Вишег суда украдено је неколико пиштоља, који су доказни материјал против шефова кавачког криминалног клана, док истражитељи трагају за шест особа, учесника у обијању, пишу “Вијести”.
Надзорне камере у Његошевој улици, гдје се налази зграда суда, наводно су снимиле осумњичене, али је четворо њих константно било маскирано качкетима.
Упркос томе, истражитељи су тражили да се сачине фото-роботи окривљених.
Медији пишу да су осумњичени највјероватније странци и да су у Подгорицу стигли из држава окружења.
Они ће одговарати за кривична дјела - тешка крађа, ометање правде и спречавање доказивања.
На подручју насеља Ботун полиција је пронашла комби, који су, како вјерују, користили осумњичени.
Да је неко претурао доказе откривено је 11. септембра ујутро. Упркос томе, службеници Вишег суда тек су након двадесетак сати установили да су лопови прокопали рупу на зиду те просторије, а од ње и тунел до стана у згради наспрам судске, у Његошевој улици.
Предсједник Вишег суда у Подгорици Борис Савић, пред новинарима је тог јутра казао да из депоа “готово ништа не недостаје” и да вјерује да је припреман за бјекство неког од притвореника/затвореника. Директор Управе полиције Никола Терзић, међутим, истовремено је одговорио да не мисли да су криминалци “копали рекреативно”.
Подземни пролаз дугачак 30 метара, с отвором димензија 70x60 центиметара, копан је највјероватније од краја јула до претходног викенда, када су крадљивци пузећи упали у депо.
Премијер Црне Горе Дритан Абазовић посматра прокопан тунел између приватног стана у стамбеној згради у Његошевој улици до депоа у подгоричком Вишем суду.  - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
РЕГИОН
„Тунел не би могао бити прокопан без помоћи из суда“: Абазовић на месту бизарне провале /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала