- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Тренер сакривен у жбуну и остале неиспричане приче

© Фото : Тамара РанковићИзмеђу обруча - кошаркашке анегдоте
Између обруча - кошаркашке анегдоте - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
Пратите нас
Током Светског првенства у кошарци у Србији је објављена књига која љубитељима кошарке није смела да промакне. Рајко Мартиновић, колега, написао је књигу „Између обруча – кошаркашке анегдоте“ у којој је откривено шта се све дешавало иза кулиса утакмица од најнижих лига Југославије до светских првенстава и Олимпијских игара.
Да ли сте се икада запитали како су великани међу кошаркашким тренерима разговарали са својим играчима пре, после и током тренинга или како су се великани међу кошаркашима опходили према тренирима?
Какве су „смицалице“ правили играчи, а какве тренери Рајко Мартиновић потрудио се да опише у књизи „Између обруча – кошаркашке анегдоте“.
„Селектор репрезентације је пред утакмицу прилагодио одбрану на пику онако како су играчи мислили да би требало. Оно што репрезентативци, међутим, нису знали јесте да је тренер после вечере, скривен иза жбуна у хотелском дворишту, слушао њихове разговоре док су износили своја запажања везана за играње одбране на пику“, једна је од описаних анегдота.
© Sputnik / Тамара РанковићИзмеђу обруча - кошаркашке анегдоте
Између обруча - кошаркашке анегдоте - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
Између обруча - кошаркашке анегдоте
На 150 страница књиге испричано је безброј анегдота међу којима су веома честе биле оне приче у којима су се играчи искрадали из хотела током припрема, да би их тренери врло брзо ухватили у несташлуку.
„Идеју за књигу изнео је Бојан Љубојевић, седели смо, причали о томе. Када се сретну људи из кошаркашког света они препричавају приче, а то нико никада није записао и дошли смо на идеју да би ваљало да се запише, да се отргне од заборава“, рекао је аутор Мартиновић за Спутњик.
У 13 поглавља пренете су приче до којих је аутор стигао разговарајући са више од стотину тренера.
За љубитеље кошарке који не познају толико изразе који се користе у овом спорту посебно су резервисане странице по називом „Жаргонизми“.
© Фото : Тамара Ранковић„Између обруча – кошаркашке анегдоте“
„Између обруча – кошаркашке анегдоте“ - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
„Између обруча – кошаркашке анегдоте“
Оно што је посебно у овој књизи јесте да аутор није користио имена јунака јер постоје и приче са којима се тренери и играчи не поносе.
„Договорили смо се да у шкакљивим причама не објављујемо имена због тога да не би било љутње, у принципу није било тешко, били су расположени да причају. Вероватно има материјала за наставак, две и по године је трајало, било је планирано да буде и раније али непревидђене околности су се десиле“, испричао је Мартиновић.
Приче су испраћене уз атрактивне илустрације које сликовито описују догађаје који су се заиста десили. У описаним анегдотама можда нећете прочитати имена, али за неке вам неће бити тешко да погодите о коме се ради.
Оно што је сигурно је да је аутор понудио одлично штиво за разоноду, али и нова открића.
Френк Камински - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
СПОРТ
„Богдан ми је рекао да дођем у Партизан“
Џоел Ембид - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2023
СПОРТ
Француска и Америка у клинчу због играча који нема везе ни са једнима ни са другима
Жељко Обрадовић и Алекса Аврамовић - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2023
СПОРТ
Бодирога гледао – Партизан поново пао у неизвесној завршници
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала