- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Клим Шипенко: И трка бродова на Неви и битке из 1812. и Јесењин — све је то део руске душе

© Tanjug / Страхиња АћимовићКлим Шипенко
Клим Шипенко - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2023
Пратите нас
Богат млад човек бива кажњен због свог лошег понашања. Ради шта год жели, игноришући чак и закон. Обични људи желе да такви ликови буду кажњени и филм „Слуга“ им пружа то задовољство да гледају како једно богато дериште добија шта заслужује. То је један од разлога великог успеха тог остварења, каже руски редитељ Клим Шипенко.
Након што је „Слуга“, са Милошем Биковићем у главној улози, проглашен најгледанијим филмом у Русији свих времена, Шипенко је снимио наставак који ће од 4. јануара бити на редовном репертоару српских биоскопа.
„Био је огроман притисак, али ја то волим. Радим много боље под притиском. Волим када имам зацртан рок да нешто завршим, волим изазове. Притисак ми је дао велики адреналин који ми је помогао да снимим 'Слуга 2', да радим двоструко више“, признаје руски редитељ за Спутњик.

„Изазов“ и „Слуга 2“ подједнако захтевни

У међувремену Шипенко и Биковић су ушли у историју снимивши први филм у свемиру – „Изазов“. Три филма за три године и два пута уписани у историју руске и светске кинематографије.
Неко би помислио да је то превише за једног аутора, али Клим Шипенко непрестано поставља себи нове изазове што је учинио и са остварењем „Слуга 2“:
„Снимати у свемиру, сам са још пар глумаца, заиста је било захтевно. Ништа слично нисам раније радио, али снимати 'Слугу 2' је било тешко због очекивања која је требало испунити. Нисам смео да разочарам публику, да каже – 'Ок. Други део је добар'. Можда је то чак било и теже од снимања у свемиру. Снимао сам и неке сцене које никада пре тога нисам радио као што је трка бродова у Санкт Петербургу, на рекама и каналу. Нико до сада није снимао такву сцену на том месту. Никада нисам снимао дугу сцену плеса на балу. То се испоставило врло тешким чином, али је испало врло лепо. Може да се упореди са најдивнијим сценама балова из познатих филмова као што су 'Рат и мир', 'Пепељуга', Желео сам да створим нешто тако лепо и то је био велики изазов. Нисам снимао ни историјске битке и одлучио сам то да урадим овде, па имамо сцене у којима главни јунаци трче преко ратних поља у наводном рату против Наполеона. Тако да је било ту много нових ствари за мене које су биле подједнако тешке као снимање у свемиру“.
© Фото : Спутњику уступили продуцентиДуге сцена плеса биле су посебан изазов
Филм Слуга 2 - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2023
Дуге сцена плеса биле су посебан изазов

Раскош руског двора

У првом филму радња се дешава на селу. Сада нам Шипенко доноси визуелно раскошан филм, води публику у 1812. Годину, у време рата са Наполеоном и блиставих руских дворова:
„Желели смо да све подигнемо на виши ниво, да публика добије све оно што је заволела у првом филму, попут духовитих сцена, али да их поведемо у палату, прикажемо лепе костиме. У првом филму смо имали Џингис кана, сада је Наполеон, тачније духовита интерпретација онога што је Наполеон могао бити. Та 1812. је веома филмична. Био је то прелеп период. Снимали смо у пет различитих палата у Санкт Петербургу и узели смо најбоље од свих њих“.

Тешко је променити људе

У првом филму главни јунак Гриша (Биковић) „путује у прошлост“ кроз експеримент који спроводи његов отац са намером да га преваспита, и у томе успева. У „Слуги 2“ он настоји да то исто учини са арогантном и размаженом Катјом (Аглаја Тарасова).
„Он се променио и постао добра особа. Када сретне у другој личности особу каква је и сам био, и то још у девојци, одлучује да примени све што је научио, своје искуство, и види да ли може да је промени. То је његова нова мисија у животу“, каже Шипенко.
Редитељ признаје да је у његовом животу такав експеримент апсолутно неопходан и да има много људи које би волео да промени:
„Мислим да је врло тешко променити људе. Читавог живота то покушавам, посебно жене и не успевам. Тешко ми је чак да васпитавам своју децу, јер ме не слушају. Кад год им нешто говорим, игноришу ме и претварају се да ме не чују или морам да поновим све десет пута, тако да је 'Слуга' моја фантазија. Можда бих успео да променим жену, децу, своје пријатеље када би их сместио у другачију средину“.
© Фото : Спутњику уступио Yellow, Black and White Филм "Слуга 2" Клима Шипенка од 4. јануара у биоскопима
Филм Слуга 2 Клима Шипенка од 4. јануара у биоскопима - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2023
Филм "Слуга 2" Клима Шипенка од 4. јануара у биоскопима

Морална прича

„Слуга“ је заправо прича о духовном спасу човека у свету којим управља новац:
„Суштина преваспитавања главног лика јесте у томе да он или она постане друга особа, а то подразумева и одбацивање свега материјалног, да крену испочетка. Надам се да је ово морална прича о томе како се треба опходити према другом бићу, како бити добра особа, шта значи љубав. Све то је у средишту приче. Можда је због тога доживео велики успех, јер у себи носи дубоке мисли и надам се да може помоћи људима“.
Реакције публике на премијери у Москви су, према речима Шипенка, биле одличне и многи су оценили да је „Слуга 2“ бољи од претходног филма.

Филм о Јесењину

То свакако не значи да ће Шипенко следеће године направити паузу – снимаће ново остварење и чека га премијера новог филма о Сергеју Јесењину, за који каже да је историјска фантазија о последња три дана живота славног руског песника:
„Ушао сам у његов ум замишљајући шта је све могло да пролази његовом главом последњих дана живота. Направио сам својеврсно путовање његовим умом. То је бајка, али мрачна. Нисам никада радио тако нешто. Било је врло тешко. Дешава се у децембру у Санкт Петербургу, врло хладно, много снега. Изградили смо десет хиљада квадратних метара сета и покушао сам да креирам измишљени Санкт Петербург - уврнути, поетски ум који умире“.
Јесењин је његов омиљен песник:
„ Много га волим. Мистерија његове смрти је нешто о чему сам доста и читао и размишљао, што ме интригира - о чему ли је мислио, шта је осећао пре смрти. Покушао сам то да замислим и прикажем у филму. Он је вероватно најрускији песник. Његова поезија је о Русији, љубави према Русији. Многи Руси осећају његову поезију као део своје душе“.
Филм Слуга 2 - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2023
КУЛТУРА
Одржана српска премијера руског филма „Слуга 2“
Космонаут Антон Шкапљеров, редитељ Клим Шипенко и глумица Јулија Пересиљд пред полетање на Међународну свемирску станицу - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
РУСИЈА
Стиже „Изазов“ из свемира: Објављен нови трејлер руског филма сниманог у космосу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала