Колико година ће требати Америци да достигне снагу руске ледоломачке флоте

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаНуклеарни ледоломац "Јамал"
Нуклеарни ледоломац Јамал - Sputnik Србија
Пратите нас
Вашингтон нема ни базу, ни технологије да изврши наређење председника Трампа и до 2029. године направи ледоломачку флоту како би се обезбедило стално присуство САД на Арктику и Антарктику, сматрају руски стручњаци. За такве планове потребно је између 20 и 25 година.

Меморандум шефа Беле куће фокусиран је на агресивније супротстављање, пре свега Русији, с обзиром да САД заостају у трци за освајање Арктика. Руски војни експерт Константин Сивков сматра да је Трампов план нереалан, јер САД не могу за девет година да створе озбиљну флоту, с обзиром да је од постављања тог задатка до стварања једног брода и његовог постављања у флоту потребно најмање 10 до 15 година. Поред тога, Америка нема искуства у прављењу тако озбиљних ледоломаца, па ће за реализацију плана бити потребно знатно више времена.

„Ако говоримо о изградњи једног, два или три ледоломца средње класе, можемо рећи да Американци имају технолошку основу за то, али такви ледоломци неће решити задатак који је Америка себи поставила.

Амерички ледоломац Поларна звезда на Антарктику - Sputnik Србија
Амерички медији: „Претња“ Русије и Кине ─ окидач за гомилање Трампових ледоломаца на Антарктику

Да бисте реално претендовали на некакав значајан утицај у зони Северног леденог океана морате имати тешке ледоломце на нуклеарни погон, који су у стању да разбију лед од три до пет метара дебљине, као што су наши - руски ледоломци. Американци данас немају технологију да граде такве ледоломце, али, у принципу, могу да развију технологију“, каже Сивков за Спутњик.

Експерт процењује да би Америка могла да створи значајну ледоломачку флоту са 10 до 15 ледоломаца у року од 20 до 25 година.

„За десет година, они ће моћи да створе највише два или три ледоломца средње и лаке класе са ограниченом способношћу да превазиђу ледена поља и неће моћи да имају никаквог значајног утицаја на руску доминацију на Арктику, с обзиром да нису чак ни близу потенцијалу руске ледоломачке флоте, која је неупоредиво боља“, истиче Сивков.

 Русија - светски лидер по броју ледоломаца, укључујући и нуклеарне

САД тренутно имају само један тешки ледоломац, „Поларну звезду” из седамдесетих година, којем истиче животни век. Имају и још један ледоломац средње класе „Хили“, направљен првенство за научна истраживања. Поређења ради, Русија има 40 ледоломаца, међу којима су и четири нуклеарна, док Финска има седам, Канада и Шведска по шест, а Јужна Кореја гради 15. Кина нема арктичку обалу, али полаже право на арктичке ресурсе финансирајући различите инфраструктурне пројекте.

Руски ледоломац на Арктику - Sputnik Србија
Нуклеарни ледоломац „Арктик“ — најмоћнији руски брод на свету

„Русија је лидер у изградњи ледоломаца, има највећу ледоломачку флоту на свету и једина је земља која има ледоломце на атомски погон, што је од великог значаја, с обзиром да пловидба Северним леденим океаном подразумева да ледоломци много времена проведу на Арктику. Ако желимо стални транспорт, онда треба знати да су ледоломци ограничени, јер при раду пуним капацитетом они могу тамо да проведу до месец и по дана, док нуклеарни ледоломац може да буде тамо и неколико година, не улазећи у луку“, објашњава руски експерт Александар Баринов.

Баринов подсећа да Русија има дугу традицију у изградњи нуклеарних ледоломаца и да је пре више од 60 година у Совјетском Савезу поринут први атомски ледоломац „Лењин“. Експерт напомиње да је „историја показала да су без ледоломачке флоте експлоатација и развој Арктика немогући“.

„Историјски Русија има много већи интерес за Арктик, с обзиром да јој и географски те територије припадају. Ако погледате географску карту, већи део граница Русије је арктичка зона, а пловидбу дуж обала Русија је организовала и изучавала још од царских времена. Односно, ово интересовање Русије траје већ неколико векова. Ми дуж Северног морског пута превозимо робу потребну за развој наше земље. Придржавамо се свих међународних закона пловидбе Арктиком и немамо никаквих претензија према другим земљама. Ако Американци желе да направе ледоломачку флоту - нека граде“, каже Баринов.

Русија јача ледоломачку флоту

Западни медији оцењују да је Трампов меморандум још један симбол забринутости америчких власти да би потези Русије и Кине на Арктику могле да угрозе изузетно значајне елементе одбране, као што је стратешки важан пролаз за руске подморнице и бродове између Исланда, Гренланда и Уједињеног Краљевства.

Трампов „Меморандум о заштити америчких националних интереса у арктичким и антарктичким регијама” налаже израду плана у року од 60 дана који би подразумевао градњу најмање три тешка ледоломца и препоруке локација за по две базе за подршку на америчкој и међународној.

Дизел-електрични ледоломац Иља Муромец Северне флоте Русије - Sputnik Србија
Милиони тона арктичке нафте гарантују будућност Русије

Стручњаци истичу да Трамп није случајно изабрао 2029. годину, с обзиром да тада истиче животни век ледоломцима „Поларна звезда“ и „Хили“, који припадају америчкој Обалској стражи.

И док САД тек планирају изградњу ледоломачке флоте, Русија активно проширује и обнавља своју флоту, која пружа предност Русији у арктичким зонама, где се поред цивилне инфраструктуре развија и војна. Поред тога, Арктик је значајан као регион изузетно богат природним ресурсима, међу којима су нафта и гас.

Баринов напомиње да „Балтички завод“ у Санкт Петербургу тренутно ради на изградњи четвртог универзалног нуклеарног ледоломца из пројекта 22220 „Јакутија“, док се довршавају још три атомска ледоломца тог типа – „Арктик“, „Сибир“ и „Урал“. Експерти истичу да ће руски нуклеарни ледоломци из пројекта 22220 „бити највећи и најмоћнији ледоломци на свету“.

„Такође, на Далеком истоку, у рејону Белостока, гради се бродоградилиште, где ће се градити ледоломац „Лидер“, који ће моћи да разбија лед дебљине до четири метра тј. пловиће у било којем подручју Северног леденог океана, и осигураваће целогодишњи превоз робе Северним морским путем“, додао је Баранов.

Дизел-електрични ледоломац Иља Муромец Северне флоте Русије - Sputnik Србија
Северни морски пут — још један начин за обуздавање Русије

Русија ће у изградњу најмоћнијег светског нуклеарног ледоломца нове генерације, названог “Лидер”, уложити више од две милијарде долара. Овај пројекат биће најскупљи у модерној историји Русије, али истовремено и један од најисплативијих, не само за Русију него и за њене партнере. Брод ће бити изграђен до 2027. године, али Русија ту неће стати, с обзиром да је руски председник Владимир Путин рекао да ће арктичка флота земље до 2035. године имати најмање 13 тешких ледоломаца, од којих ће девет бити нуклеарно.

Главна предност Русије на Арктику је ледоломачка флота и чињеница да контролише обалу Северног леденог океана, али стручњаци скрећу пажњу и на захтеве САД да би Северни морски пут, иначе главну арктичку бродску магистралу и транспортну артерију Русије која спаја Европу и Азију, требало ставити под контролу међународне заједнице, што би значило да Русија мора да све те своје територије стави под међународну контролу. Експерти истичу да је то немогуће, јер би то било кршење руског суверенитета и територијалног интегритета, а Москва то неће дозволити.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала