- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нова гвоздена завеса – покушај Запада да окрене Русе против сопствене власти

© Sputnik / Maxim Blinov / Уђи у базу фотографијаАеродром "Шереметјево" у Москви
Аеродром Шереметјево у Москви - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
Пратите нас
Запад спушта нову гвоздену завесу пред Русијом са циљем да окрене Русе против сопствене власти, оцењују руски експерти поводом најава да би лидери Европске уније, заражени русофобијом, могли да забране свим руским грађанима улазак у Европу.
Павел Шипилин, руски политички коментатор, сматра да је сасвим могуће да Европа „спусти рампу за Русе“.
„О томе дискутују, вагају ‘за’ и ‘против’... Kонфронтација са Западом je очигледно достигла врхунац и они више не знају шта ново да смисле. Они на овај начин покушавају да окрену Русе против сопствене власти, тај циљ је јасан. Они имају своје представе о Русији и Русима, односу друштва и власти, али мислим да они, као и обично, греше“, каже руски експерт.
Историја је показала да што више Запад - вођен илузијама и погрешним представама о Русији - притиска Москву и напада лидера те земље то руски народ све више збија редове, консолидује се и окупља око свог председника.
„Американци диригују целим тим оркестром, јер желе да између западне Европе и Русије буде подигнут непробојан зид кроз који ни миш неће моћи да се провуче, а посебно желе да повуку црвену линију између Русије и Немачке. За англосанксонце су те везе неприхватљиве“, каже Шипилин.
Експерт напомиње да Западна Европа, а посебно Немачка развијају сопствене економије на рачун јефтиног руског гаса, те да су постали озбиљни конкуренти САД, због чега Вашингон покушава да томе стане на пут.
„За то је био конципиран читав програм, чак и пре више од 50 година. Односно, требало је, с једне стране, дозволити Европи да се развија у време Хладног рата, а с друге стране, не дозволити јој да се превише развије. Американци имају много конкурената, а то нису само Кина и Русија, већ и Европа...“, истиче Шипилин.
Он наглашава да Американцима иде у прилог да се прекину везе између Русије и Европе, што Европљанима неће донети ништа добро.
„Сетите се како је амерички амбасадор у Немачкој једном приликом рекао да је амерички гас бољи јер садржи ‘молекуле слободе’, те да Европа зато треба да пређе на амерички гас... То им није успело, па су предузели друге мере – провокације у Украјини и као резултат тога спуштају гвоздену завесу“, каже Шипилин, подсећајући да је Вашингтон зауставио гасоводе, не марећи да ли ће се Немци и Европљани смрзавати ове зиме.
Према његовим речима, Американцима не одговара да Русија и Европа директно комуницирају и јачају сарадњу, па зато покушавају да медијски од Русије направе монструма.
„Сетите се Светског првенства у фудбалу и како су се против тога борили... Али, дошле су стотине, милиони људи и видели су Русију онакву каква јесте, а не како је медији представљају. Људи комуницирају, схватају да су сви исти, заокупљени истим проблемима. То је заправо сврха гвоздене завесе – да заустави економску сарадњу, да прекине комуникацију међу људима“, каже Шипилин.
© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаЗа западне земље које традиционално примају велики број руских туриста одлука о прекиду издавања шенгенских виза Русима једнако је неповољне као и одлука о одрицању од руских енергената
Захтев за Шенгенску визу - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
За западне земље које традиционално примају велики број руских туриста одлука о прекиду издавања шенгенских виза Русима једнако је неповољне као и одлука о одрицању од руских енергената

Посета Европи је привилегија, а не људско право?

Руски експерти оцењују да се сада ствара ситуација супротна оној која је постојала за време Совјетског Савеза - из СССР-а никог нису пуштали да иде на Запад, а Запад је све прихватао. Сада је обрнуто – Русија је спремна да пусти све или скоро свакога, али Запад није спреман да их прихвати.
Иако земље ЕУ разматрају нова ограничења која би могла да буду укључена у нови пакет антируских санкција, укључујући и престанак издавања шенгенских виза Русима, и даље нема јединственог става у Европи о том питању, јер према мишљењу стручњака западне туристичке земље не желе да изгубе још један извор прихода у актуелној економској кризи.
Предлог укључује забрану не само туристичких виза, већ и виза за студенте, грађане који имају рођаке у земљама ЕУ и тако даље.
Бивши амерички амбасадор у Русији Мајкл Макфол „забриљирао“ je предлогом да се уведу посебне таксе или додатни порез за Русе који желе да уђу у западне земље, а да тај новац буде пребачен у Фонд за обнову Украјине.
Експерти не искључују да ће власти ЕУ донети такву одлуку под притиском русофобичне реторике балтичких и источноевропских политичара, пошто су предлог украјинског председника Владимира Зеленског да земље Запада забране улазак Русима на своју територију подржале власти неколицине земаља, док су Летонија и Бугарска још раније обуставиле издавање туристичких виза Русима. Премијерка Естоније Каја Калас позвала је да се обустави издавање туристичких виза држављанима Русије, истичући да је „посета Европи привилегија, а не људско право“.
„Они су већ у многоме спустили гвоздену завесу, а и расправе на ту тему су један од корака у том правцу – у коначном тоталном одсецању Русије од Европе, бар од западног света. При том, све што се говорило у Европи, о европским вредностима, о демократији, слободи кретања грађана, показало се да данас није актуелно. Јасно је да ће бити неслагања, чак мислим да ће се Стара Европа замислити како се те мере могу предузети, која ограничења увести и да ли је неопходна потпуна забрана, или ће, можда, ипак схватити да је то у супротности са низом међународних норми, међу којима је и онa која се тиче повезивања породица, на чему је Европа увек инсистирала“, каже руски политиколог Владимир Корнилов.
И сама чињеница да значајан део држава ЕУ, пре свега Балтичке земље, сматрају да је нормално водити расправе на ту тему указује на то да је Европа потпуно заборавила принципе на којима је првобитно мислила да се гради и заснива, додао је Корнилов.
Стручњаци оцењују да су овај процес очекивано покренуле Балтичке земље, које су увек биле на челу русофобске политике у Европи, а да су за земље попут Италије, Шпаније, Француске, које традиционално примају велики број руских туриста те одлуке једнако неповољне као и одлуке о одрицању од руских енергената.
Ипак, Корнилов сматра да Русија на то мора бити спремна, али да се те мере могу Европи вратити као бумеранг.
„Видимо да се о томе расправља, то је на дневном реду. То се коси са нормама и законима саме ЕУ. При том, не мислим да ће потпуна забрана ступити на снагу аутоматски...Ипак, пре или касније, доћи ће до овога, нећу се томе изненадити...“, прогнозира Корнилов.
Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
РУСИЈА
„Седи, један“: Захарова одговорила на идеју да се Русима забрани издавање туристичких виза
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала