- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Нормални људи немају ништа против Новака“ – Бабић за Спутњик открива атмосферу у Аустралији

© AP Photo / Kelly BarnesНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2023
Пратите нас
Повратак Новака Ђоковића у Аустралију био је изузетно медијски пропраћен, али само они који су били на лицу места могу да опишу емоцију која је завладала након Новаковог изласка на терен. Мајкл Бабић, фотограф српског порекла био је привилегован да из „првог реда“ ужива у овацијама српском тенисеру и да све пренесе публици у Србији.
Пуне 43 године Мајкл Бабић фотографише славне тенисерке и тенисерке на Аустралијан опену, а његов посао постао је још лепши када је српски тенисер почео да влада тим турниром.
Мајкл је фотографисао Новака Ђоковића када је српски ас освојио први Гренд слем, пратио га је још од 2004. када је тада 17-годишњи тенисер био велика нада, па и онда када је 2021. године подигао пехар, а требало је да овековечи и Новакове мечеве прошле сезоне.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
СПОРТ
Новак поново отказао тренинг – предострожност или црвени аларм?
Међутим, Новак је депортован, а пред његов повратак постајала је оправдана бојазан да не би могао да буде дочекан како доликује деветоструком шампиону.
Мајкл са друге стране ни сумњао јер како каже Аустралија је спортска нација и веровао је да ће знати да се обрадује Новаковом доласку.
„Када сам видео са каквим је ентузијазмом српска заједница дочекала Новака у Аделејду знао сам да ће у Мелбурну бити још боље. Стварно нисам сумњао у овакав дочек. Аустралија је спортска нација, а морате знати како се понашају медији који су у приватним рукама. Њима је скандал битан, да протуре информације и поставе Тајлију питање о томе да ли ће неко да звижди Новаку“, почео је Мајкл разговор за Спутњик.
Чувени фотограф дотакао се изјаве Крега Тајлија, директора Асутралијан опена, који је рекао да ће сви навијачи који буду звиждали Новаку бити избачени.

„Ко може да дође на стадион и буде непријатан? То су регуларни неспортски настројени људи којима је пиво приоритет и имају главни задатак да узнемире играче. О томе је он причао, а не о публици која воли тенис. Нисам уопште сумњао нити један одсто да ће неко звиждати Новаку, осим на мечевима када игра против Рафаела Надала или када је играо против Роџера Федерера. То су добацивања и звиждуци на које смо навикли“, истакао је Бабић.

Пред Новаков повратак у Аустралију спроведене су бројне анкете од локалних медија које су истицале да постоји одређени број људи који не подржава укидање забране за српског тенисера.

„Негативна енергија влада због таблоида. Зависи ко прави и пише анкете, људи који воле своју земљу, раде за добробит Аустралије и живе нормално своје животе они немају ништа против Новака. Против Новака су хулигани, увек ће се наћи неко ко га не подржава, али то је мањина. Ако није доказ меч против Кирјоса, не знам шта је. Снимао сам да покажем народу у Србији шта је Мелбурн учинио за Новака и како га је дочекала српска заједница“, истиче Мајкл.

Новак Ђоковић и Ник Кирјос одиграли су ревијални меч пред почетак Аустралијан опен, а српски ас није скоро деловао расположеније као на том мечу.
Мајкл се у то уверио и објаснио да је ревијални меч био доказ подршке Тениског савеза Аустралије.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
СПОРТ
Ђоковић: Људи, све је у реду!
„Ко не би реаговао као Новак. Рекли су да су карте распродате за 58 минута, добро је смишљена хуманитарна акција. Ако овим мечом Тениски савез Аустралије није потврдио да је уз Новака ја не знам чиме ће. Знам и док је трајала драма прошле године, да су они били уз Новака и да су желели и тада да он победи. Они су убедили владу Викторије и учинили све што је у њиховој моћи, али је министар одлучио да Новак буде депортован. Савез нема везе са тим, тражили су начин и дали Новаку медицинско изузеће. То је од њих потекло, знам их годинама и знам како размишљају. Сви организатори турнира у свету желе најбољег играча на свету“, сматра Бабић.
Чувени фотограф српског порекла верује да је пријатељски однос Новака и Кирјоса допринео томе да Аустралија још више заволи српског тенисера.

„Без обзира што је Кирјос некад неозбиљан и раније је добацивао, он је човек који је схватио да то како је Новак третиран није аустралијски начин. Он је рекао да морају да буду бољи, не можете човека таквог профила дочекати и малтретирати, држали су га осам сати на аеродрому. Треба знати ко ти улази у земљу и шта таква личност доноси. Кирјос је схватио да је 90 одсто Аустралије пријатељски настројено према Новаку. Нема везе да ли је добар или лош, можете да га волите или не, али човек је схватио да је погрешио. Новак је видео да Кирјос има душу, а то је битна ствар“, објашњава Бабић.

Мајкл је истакао да је аустралијска публика праведна и да сами Аустралијанци не воле када Кирјос не приказује спортско коректно понашање.
Присетио се меча Лејтона Хјуита и Дејана Петровића у коме је чувени Хјуит увредио српске навијаче након чега је Аустралија осудила тај гест.
„Они подржавају праведност, окренули су се против Лејтона Хјуита када је навијаче у Аделејду увредио на мечу против Дејана Петровића. Они могу да се окрену против свог ако не пази шта изјављује“, објашњава Бабић.
Српски тенисер главни је фаворит за освајање Аустралијан опена, али иако се бори за рекордну десету титулу на првом Гренд слему у години Мајкл верује да ће публика навијати за његовог противника.
Стефанос Циципас - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
СПОРТ
Грк хвата залет у Мелбурну – Вајдин ученик после драме у пет чинова избацио Вавринку
Колико год како фотограф истиче Аустралијанци цене све што је урадио српски тенисер у финалу увек навијају за аутсајдера. Бабић сматра да је тај аргумент само покриће и да је главни разлог за навијање за Новаковог противника политичке природе.

„Увек ће у финалу навијaти за Новаковог противника. Нажалост, политика је много умешана то се види када играју тенисери из Источне Европе, Русије... Они ће навијати за Шпанца који је 151. на свету јер како кажу Аустралија воли аутсајдере. Ево сада је Новак пети пошто је сада он аутсајдер. Чиста лаж, не ради се ту само о Новаку, исто је и да игра Медведев или неко из Румуније“, сматра Бабић.

Уколико би се Новак у финалу нашао против Данила Медведева, Бабић се неће љутити ни да трофеј оде у руке руског тенисера.
„Коме обојци коме опанци. Ако Новак не победи ове године, победиће следеће. Не љутим се ако победи Рус. Најискреније, немојте превише да се надате, навикли смо да Новак стално добија, а не може увек. За мене је он довољно учинио. Ако дође у финале нека му је срећно, ако не дође нико се не љути“, закључио је Мајкл Бабић за Спутњик.
Аустралијан опен почиње 16. јануара, а Новак Ђоковић први меч игра у уторак око 11 часова против Роберта Карбаљеса Баене.
Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
СПОРТ
Надал „преживео“ драму с нестанком рекета, па разбио Британца
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
СПОРТ
Преокрет – Новак ипак изашао на терен са завојем око ноге
Вероника Кудерметова - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
СПОРТ
Руске сестре би да помуте славу Американки: Историја се понавља, али пишу је Вероника и Полина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала