Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта нас чека после Куртијевих избора на северу Косова

© Sputnik / Дејан СимићКфор на северу Косова и Метохије
Кфор на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2023
Пратите нас
Циљ Аљбина Куртија је да Косово и Метохија буде без Срба, али пошто не може да крене фронтално на њих, као Хрвати 1995. године, он користи политику тихог институционалног насиља као што су ови избори са циљем да узнемири Србе и да их пре или касније натера да оду, оцена је аналитичара Дејана Вука Станковића.
Локални изборе за четири српске општине на северу Косова које је Приштина расписала још прошле године одржаће се 23. априла без учешћа Срба и Српске листе као водеће политичке партије Срба.
Заставе Албаније и Косова у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2023
СРБИЈА
Лукави план Приштине: (Не)решива енигма пред нови сусрет Вучића и Куртија
Какве последице ови избори могу имати и о чему ће се онда уопште причати на сусрету на високом нивоу делегација Београда и Приштине заказаном за 2. мај ове године?

Начин да се Срби отерају са КиМ

Политички аналитичар др Дејан Вук Станковић каже да је за очекивати бојкот ових избора од стране Срба, и тиху репресију која ће уследити од стране Приштине.
„То је велики корак уназад када је реч о преговарачком процесу и постизању неког како-тако одрживог решења, без учешћа Српске листе на овим изборима,“ сматра он.
Станковић не искључује ни могућност провокација које би лоше психолошки деловале на Србе.
„Јер циљ Аљбина Куртија је Косово и Метохија без Срба, али пошто не може да крене фронтално као Хрвати 1995. године, нема ту моћ, а и свесни су да би то озбиљно закомпликовало безбедносне прилике, он ће наставити са овом политиком тихог институционалног насиља и повремених провокација агресивног типа са циљем да узнемири Србе и да их пре или касније натера на то да оду са КИМ,“ упозорава наш саговорник.

Дијалог ће бити само про форме

Шо се тиче најављеног сусрета на високом нивоу Београда и Приштине, Станковић сматра да ће после ових „окупационих“ избора он бити само протоколаран.
„То ће бити про форме састанак, а мени се чини да ће епилог целог тог преговарачког процеса бити такав да неће бити Заједнице српских општина, али ни независности Косова, како се неки надају. Србија ће очигледно ће се према Охридском споразуму понашати од сад као Албанци према Бриселском, иако ми према Охридском немамо никакву правну обавезу, а Албанци према Бриселском имају. То је и оправдано јер Албанци нису испоштовали оно што су потписали у Бриселу,“ каже он.

Приштина спремила дуге цеви за изборе

На овим изборима, с обзиром да се одржавају у већински српској средини а да су кандидати за градоначелнике четири српске општине Албанци, не очекује се скоро никаква излазност.
Контејнери намењени за гласачка места распоређени су по северу Косова, а около стоји карабињер или припадник Косовске полиције са дугим цевима. Иначе гласа се за градоначелнике за четири већински српске општине, као и за одборнике општина Звечан и Лепосавић у косовском систему. Српска листа је позвала на бојкот избора, а томе се придружила и већина оних који се иначе супротстављају Српској листи.
Александар Вучић на војној вежби у Батајници - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2023
СРБИЈА
Вучић поручио портпаролу ЕУ: Срам те било!
Одлуку о бојкоту Српска листа је донела упркос оптимизму међународних посредника да би састанак на Охриду одржан у марту могао да промени тај став. ЕУ и земље Квинте изразиле су жаљење што ова партија неће учествовати на изборима, али су заборавили разлоге због којих су сви српски представници напустили све косовске институције, а то је репресија над њима од стране Аљбина Куртија и избегавање да се формира ЗСО.
У недељу међу гласачима ће се наћи кандидати Самоопредељења и Демократске партије Косова, које имају албанске кандидате за градоначелнике и одборнике у свим општинама у којима су избори расписани. У Северној Митровици кандидате има и једна вишенационална грађанска иницијатива.
Атмосфера у Северној Митровици дан пре избора - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2023
СРБИЈА
Спутњик у Косовској Митровици: О “изборима” причају само новинари, Срби имају преча посла /Фото/
Жандармерија на мосту у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2023
СРБИЈА
Све је срачунато: Покушај насилне интеграције четири општине у систем Приштине
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
СРБИЈА
Америчко лицемерје: Уместо казне, подршка Приштини за нелегалне изборе на северу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала