Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Косовска полиција улази у зграду општине Лепосавић - Sputnik Србија

Хаос на КиМ: Сузавцем и шок бомбама на Србе, заказан Савет за националну безбедност у Београду

Пратите нас
Припадници приштинске специјалне полиције упали су у зграде општина у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу како би у њих увели градоначелнике изабране на изборима које су Срби бојкотовали. На окупљене Србе бацили су сузавац и шок бомбе.
Председник Александар Вучић наложио је подизање борбене готовости Војске Србије и наредио хитан покрет у правцу административне линије са КиМ.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:34 26.05.2023
Кфор - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
СРБИЈА
„Изузетно опасно“: Кфор о ситуацији на северу Косова
22:21 26.05.2023
Такозвана косовска полиција саопштила је да се ситуација на северу КиМ смирила, али да ће „наставити да ради на постизању безбедности за све грађане“.
У саопштењу се наводи да су предузете све мере како би се спречила било каква евентуална криминална активност.
Наглашава се да је полиција у више наврата апеловала на грађане окупљене у северним општинама који су, како се наводи, те захтеве игнорисали.
„Захтеви полицијских службеника су занемарени, поједини људи у маси у Звечану су испољили насиље, бацали разна оруђа и бомбе на полицију и службена возила“, наводи се у саопштењу.
Додаје се да је полиција, у складу са законом, користила сузавац како би растерала масу и омогућила градоначелницима да уђу у просторије општина.
Како се наводи у саопштењу косовске полиције, пет њених припадника је повређено у нередима на северу КиМ, три возила Еулекса су оштећена, а једно возило је запаљено током сукоба грађана и полиције у општини Звечан.
22:09 26.05.2023
Председник Србије Александар Вучић присуствоваће сутра седници Савета за националну безбедност. Седница је заказана за 9 часова у згради Генералног секретаријата председника Републике, саопштено је из Председништва
21:46 26.05.2023
Земље Квинте осудила су вечерас насиље на северу Косова и позвале косовске власти да се одмах повуку и деескалирају ситуацију.
У заједничком саопштењу САД, Француска, Италија, Немачка и Велика Британија осуђују одлуку приштинских власти да на силу обезбеде приступ општинским зградама на северу Косова, упркос њиховом позиву на уздржаност.
„Позивамо косовске власти да се одмах повуку и деескалирају ситуацију и да блиско сарађују са Еулексом и КФОР-ом. Осуђујемо нападе на Еулекс у Звечану“, додаје се у саопштењу.
Такође, Квинта изражава забринутост због одлуке Србије да подигне степен приправности својих оружаних снага на граници са Косовом и позива све стране на максималну уздржаност, уз избегавање запаљиве реторике.
21:42 26.05.2023
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
СРБИЈА
Курти се огласио о ситуацији на северу Косова и Метохије
21:23 26.05.2023
Лепосавић - упад косовске полиције  - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
СРБИЈА
На ивици сукоба: Курти „изненадио" и Американце - има ли излаза из хаоса
21:07 26.05.2023
Амбасадор Француске у Приштини Оливије Геро изјавио је да Француска подржава став Европске уније по питању ситуације на северу КиМ, као и да све стране треба да предузму мере за деескалацију.
20:54 26.05.2023
Немачки амбасадор у Приштини Јерн Роде позвао је, поводом дешавања на северу Косова и Метохије, приштинске власти да блиско сарађују са Кфором и Еулексом.
Роде је на Твитеру навео да позива све да се уздрже од ескалације, и додао да је апсолутно сагласан са оценом америчког амбасадора у Приштини Џефрија Ховенијера да насилне мере приштинске власти треба одмах да буду обустављене.
20:22 26.05.2023
Седница Савета за националну безбедност због дешавања на северу КиМ
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће одмах после скупа „Србија наде“ бити одржана седница Савета за националну безбедност поводом најновијих дешавања на северу Косова и Метохије.
„Много тога лошег се догађа на Косову и Метохији, зато су јединство и заједништво потребнији него икада, само снажна и јака Србија може да изађе на крај са проблемима“, истакао је Вучић.
20:18 26.05.2023
Скуп „Србија наде“ испред Народне скупштине у Београду - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
СРБИЈА
Вучић на митингу „Србија наде“: Први напад на Србе на КиМ - нећемо гледати скрштених руку /видео/
20:06 26.05.2023
Комесар Европске уније за проширење Оливер Вархељи осудио је нападе на мисију Еулекса на Косову и Метохији.
„Жалимо због напада на патроле цивилне мисије Европске уније на Косову, Еулекс“, написао је Вархељи на Твитеру.
Он је истовремено поделио ранију објаву америчког државног секретара Ентонија Блинкена који је осудио акције приштинске владе и позвао Аљбина Куртија да хитно обустави насилне акције на северу и поново се фокусира на дијалог који се води уз посредовање ЕУ.
19:52 26.05.2023
Председница тзв. Косова Вјоса Османи рекла је данас да су поступци косовске полиције против „нелегалних структура Вучићевих криминалних група“ легитимни, и да су биле у оквиру „испуњења уставних дужности и заштите свих грађана, без разлике“.
Коментаришући то што су САД осудиле интервенцију косовске полиције на северу КиМ, она је рекла да су акције биле у складу са уставом тзв. Косова,
19:44 26.05.2023
Еди Рама - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
СРБИЈА
„Опасно и непотребно“: Рама о акцији тзв. косовске полиције на северу Косова и Метохије
19:30 26.05.2023
Иљир Пеци, изабран за градоначелника Звечана на изборима које су Срби бојкотовали, напустио је зграду општине, уз велику пратњу тзв. косовске полиције. Пеци се током одласка није обратио медијима.
Око зграде општине и у самом граду остао је велики број косовских полицајаца и специјалних јединица.
Иста ситуација је и у Зубином Потоку и Лепосавићу.
19:15 26.05.2023
Лепосавић - упад косовске полиције  - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
СРБИЈА
САД и ЕУ осудили насиље на северу Косова
19:00 26.05.2023
Посланица Левице у немачком Бундестагу Жаклин Настић изјавила је данас, поводом упада косовске полиције у зграде општина на северу Косова и Метохије, да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти мора одмах да повуче полицијске снаге.
Она је истакла да Немачка, како је рекла, такође „дели одговорност“што је тзв. Косово „буре барута“.
„Дубоко сам шокирана извештајима о ригорозној акцији косовске полиције против зграда општина и становништва у Звечану. Неопходна је хитна деескалација. Курти мора одмаһ да повуче полицијске снаге. Немачка такође дели одговорност што је Косово буре барута и мора да утиче на Куртија како би деескалирао ситуацију“, написала је она на свом профилу на Твитеру.
18:47 26.05.2023
Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља изнео је тврдњу да је косовска полиција данас „показала професионализам“ у суочавању са, како је рекао, „организованим криминалним групама“ које су ометале нове градоначелнике да уђу у општинске зграде на северу КиМ. Он је честитао полицији на акцији
18:44 26.05.2023
Државни секретар у Министарству одбране Србије Немања Старовић изјавио је да је оно чему смо сведочили данас на северу Косова био једнострани покушај приштинских власти да на силу поставе албанске градоначелнике у четири општине на северу Косова са српском већином.
„Српски народ је због тога одлучио да мирно и ненасилно протестује против инсталације тих градоначелника. Нажалост српски грађани су се суочили са бруталном силом стотина албанских полицајаца. Морам да нагласим да говоримо милитаризованој моноетничкој албанској полицији, дакле, њиховим специјалним јединицама. Десетак Срба је повређено и то је главни разлог због којег је наш председник Александар Вучић одлучио да наше оружане снаге стави у висок степен приправности и да нареди њихово распоређивање близу административне линије са Косовом“, рекао је Старовић.
Ми смо спремни да жртвујемо доста тога да сачувамо мир и стабилност, али једну ствар не можемо да жртвујемо а то су животи наших људи, рекао је Старовић.
18:41 26.05.2023
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
СРБИЈА
Куртија у Вучитрну питали о дешавањима на северу КиМ, он није хтео да одговори
18:40 26.05.2023
Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је безбедност Срба на Косову и Метохији по ко зна који пут угрожена, али исто тако да ће држава Србија и њено руководство учинити све да заштите српски народ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала