Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920
Евробаскет 2022
Европско првенство у кошарци 2022. године игра се у четири државе и пет градова, а репрезентација Србије је један од водећих кандидата за висок пласман. Сва дешавања са смотре најбољих кошаркашких селекција Старог континента пратите уз Спутњик спорт.

Време чуда: Пепељуга на Евробаскету и Италијан који пише шпанску бајку

© Фото : ФИБАМатеуш Понитка
Матеуш Понитка - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Пратите нас
Европско првенство у кошарци ушло је у саму завршницу, а коме ће припасти два места у финалу биће познато после меча Француске и Пољске од 17:15, односно Немачке и Шпаније од 20:30. Пољаци су дефинитивно највеће изненађење турнира и већ су истицали да су они попут „Пепељуге“ на овом шампионату, па остаје да видимо могу ли до још веће сензације.
„Сваки турнир има своју Пепељугу, а овога пута смо то ми“, рекао је Матеуш Понитка херој репрезентације Пољске након што су елиминисали Словенију, актуелног шампиона Европе и стигли на само корак до борбе за злато.
Немогуће су претворили у реалност, а уместо да они стрепе од Француске која је представљена као један од фаворита за освајање Евробаскета, Французи ће морати да стрепе од њих.
„На мишиће“ су француски кошаркашки обезбедили пласман у полуфинале након два драматична и готово изгубљена меча најпре против Турске, а затим и против Италије.
Против Турске су Французи у продужетку имали среће због грешке Фуркана Коркмаза, да би потом у продужетку са Италијом преломило искуство Евана Фурнијеа и Рудија Гобера.
Са друге стране мотивисаним Пољацима није требао продужетак да направе чудо, а Матеуш Понитка остварио је трипл-дабл и донео својој нацији полуфинале Евробаскета након тачно пет деценија.
Срцем против искуства и самопоуданих Француза играће Пољаци, али водиће их то што у овој фази апсолутно немају шта да изгубе.
Једини пораз и то убедљив имали су у групној фази против Србије, али онда када је деловало да су случајно стигли до осмине финала Понитка је доказао да нису.
Тери Тарпи потенцијално је решење за заустављање Понитке јер је већ успео да покаже колико може да помогне тиму против Италије када је мучио Симонеа Фонтекија.
Таман када се један спектакл завршиће почеће други између Немачке и Шпаније.
Подмалеђни шпански тим преводђен је искусним Рудијем Фернандесом, 37-годишњаком који када игра за репрезентацију игра као дечак који је тек почео да остварује кошаркашке снове.
Ту жељу успео је да пребаци и на остале саиграче који су на челу са њим иако нису виђени у том делу турнира стигли до полуфинала.
Шпански кључ који је откључавао победничка врата заправо је Серђо Скариоло, италијански стручњак коме је ово други мандат на месту селектора Шпаније и који је једноставно човек звани медаља.
Шпанци ипак неће имати уопште наиван задатак јер место у финалу тражи и Немачка која је прави из сенке стигла до звања полуфиналнисте.
Велики удео у спектакулраним партијама Немаца свакако се приписује Берлину и домаћој атмосфери, али ипак када се узме у обзир све што су показали током шампионата Немци су апсолутно заслужено стигли до завршнице Евробаскета.
Када је елиминисана српска репрезентација водећи фаворити за златну медаљу били су Грци и Словенци, а онда су Немци донели ново изненађење и послали кући Јаниса Адетокумба, НБА звезду.
Немачка је у мечу са Грчком имала чак двојицу играча који су шутирали пет од седам тројку, односно Андреса Обста и Франца Вагнера.
Све очи биће и велика нада биће упрте у Дениса Шрудера који током шампионата није имао лош дан и редовно је најефикаснији у репрезентацији, а против Грчке је убацио 26 поена и уписао три скока уз осам асистенција.
Немци су дефитинитно имали тежи пут због чега би могли да имају и нешто више самопоуздања, али нема сумње да Скариоло зна како се игра и са домаћим репрезентацијама.
Предраг Даниловић на комеморацији Душану Дуди Ивковићу  - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Евробаскет 2022
Огласио се и Даниловић: Резултат на Евробаскету је неуспех, а увреде примитивне
Ненад Миљеновић - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Евробаскет 2022
Миљеновићева асистенција: Како је заустављен Лука Дончић
Игор Миличић - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
Евробаскет 2022
Ко се сада сетио у Хрватској – и шта се радило против Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала