- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Вашингтон задовољан због повлачења спорног закона у Грузији, Макрон позива на помирење

© AP PhotoУчастники акции протеста у здания парламента Грузии на проспекте Руставели в центре Тбилиси.
Участники акции протеста у здания парламента Грузии на проспекте Руставели в центре Тбилиси. - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Пратите нас
Саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан састао се са председницом Грузије Саломе Зурабишвили како би разговарали о закону о страним агентима, као и протестима против њега, изјавио је координатор Беле куће за стратешке комуникације Џон Кирби.
Према Кирбијевим речима, Саливан је грузијској председници јасно ставио до знања да ће Вашингтон „наставити да ради“ са Тбилисијем на подршци демократској будућности земље и унапређењу реформи.
„Задовољни смо што је предлог закона повучен“, поручио је Кирби.

Макрон: Ситуација алармантна

Са друге стране, француски председник Емануел Макрон назвао је ситуацију са протестима у Грузији алармантном.
Он је на заједничкој конференцији за новинаре са британским премијером Ришијем Сунаком на крају француско-британског самита у Паризу истакао да се Грузија тренутно налази „под веома великим притиском“ и позвао земљу да „нађе пут ка помирењу“.
Парламент Грузије је данас у другом читању већином гласова одбацио предлог закона о страним агентима. Према правилнику, то захтева званично повлачење документа усвојеног у првом читању.

Протести у Тбилисију

Парламент Грузије је 7. марта у првом читању усвојио прву верзију нацрта закона о страним агентима. Након тога су у Тбилисију почели масовни протести које је полиција растерала сузавцем и воденим топовима. Према подацима Министарства унутрашњих послова, на скуповима 7. и 8. марта приведене су 133 особе.
Грузијска председница која се налази у радној посети Сједињеним Америчким Државама, због нереда у Грузији обратила се грађанима и пружила им подршку рекавши да ће уложити вето на нацрт спорног закона.
Амерички Стејт департмент позвао је власт у Грузији и демонстранте, који протестују због нацрта закона о страним агентима, на уздржаност. У Вашингтону су истакли да су дубоко забринути због нацрта закона који је, како су рекли, „инспирисан Кремљом“.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков оценио је да нечија рука марљиво покушава да дода антируске елементе у ситуацију у Грузији и додао да Москва помно прати провокације.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров прокоментарисао је да протести у Грузији подсећају на кијевски Мајдан, а да је процена ситуације коју је изнела Европска унија лицемерна.
Грузијске власти су јуче саопштиле да повлаче предлог закона из парламента, али су опозиционари упозорили да ће се протести наставити. Демонстранти су изнели нове захтеве - смену владе и превремене парламентарне изборе.
Нацрт закона „О транспарентности страног утицаја" предвиђено је формирање регистра невладиних организација, медија и субјеката који добијају средства од стране државе. Иницијатори су саопштили да је реч о блажој верзији закона из 1938. који је на снази у САД, али су опозиција и америчка амбасадорка у Грузији Кели Дегнан саопштили да та два документа немају ништа заједничко. По њиховом мишљењу, предлог закона понавља главне одредбе руског закона о страним агентима.
Участники акции протеста у здания парламента Грузии на проспекте Руставели в центре Тбилиси. - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
СВЕТ
Грузијски политичар: Присталице Сакашвилија стигле из Украјине да спроведу „револуционарни сценарио“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала