- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Херш: Знам много више о инциденту на „Северним токовима“, али не могу да објавим

© AP Photo / Michael SchmellingЖурналист Сеймур Херш. Архивное фото
Журналист Сеймур Херш. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2023
Пратите нас
Амерички новинар Симур Херш изјавио је у интервјуу издању „Експрес“ да има додатне информације о ситуацији са „Северним токовима“, али да не може да их открије.
„У току сте каква су наређења стизала. Знам о томе много више, него што могу да кажем. Али, морам да заштитим људе од којих добијам информације“, признао је новинар.
Херш је додао да не сумња да је у праву поводом описаних догађаја и исмејао је верзију са „проукрајинском групом“.
Амерички новинар је 8. фебурара објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку, Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Балтопс“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив, који су три месеца касније активирали Норвежани.
Пентагон и Бела кућа саопштили су да САД немају везе с тим, а Стејт департмент је позвао да се верује ставу Америке.
У писму сталног представника Русије при УН Василија Небензје упућеном председницима СБ УН и Генералне скупштине, као и генералном секретару организације истиче се да су власти Немачке, Данске и Шведске одбиле су да сарађују са Федералном службом безбедности (ФСБ) и Генералним тужилаштвом Русије на истрази саботажа на гасоводима „Северни ток“.
Оштећења на три од четири крака гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ откривена су 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о циљаној диверзији. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима причињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.

Писања медија о инциденту и умешаности проукрајинске групе

Раније је британски лист „Тајмс" објавио да су западне обавештајне агенције, недељу дана након експлозије, знале за украјинску умешаност у саботажу на гасоводима „Северни ток" и „Северни ток 2".
Немачки лист „Цајт“ саопштио је да су немачки истражитељи идентификовали брод са којег је извршена диверзија на гасоводима „Северни ток“, те да трагови воде ка компанији у власништву Украјинаца.
Првобитно је „Њујорк тајмс“, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, саопштио да су амерички званичници саопштили да нису пронађени никакви докази наводне умешаности руских власти у нападе на гасоводе „Северни ток“, те да нови обавештајни подаци дају основа да се претпостави да нека проукрајинска група стоји иза напада на гасоводе.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
РУСИЈА
Путин: Аматери нису могли да дигну у ваздух „Северни ток“ – то је могла само држава
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2023
РУСИЈА
Захарова поручила Американцима: Нек вам у извлачењу дрона из Црног мора помогну „украјински рониоци“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала